Częściej sięgają po nie kobiety, a szczególnie rzadko spożywa je młodzież.
Wielu z nas nie przywiązuje wagi do pochodzenia warzyw i owoców. Polskie najczęściej wybierane są przez mężczyzn, osoby starsze i mieszkańców wsi. Produkty te najczęściej spożywamy w postaci sałatek i surówek, natomiast niezbyt często gotujemy na parze, pieczemy czy grillujemy.
Tylko 56 proc. respondentów Polski zachodniej (województwa: lubuskie, dolnośląskie i wielkopolskie) deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie.
Jest to taki sam wynik jak ten ogólnokrajowy. Choć dietetycy zalecają spożywanie kilku porcji warzyw i owoców każdego dnia, jedynie 18 proc. pytanych może się pochwalić takim wynikiem. Oznacza to, że mniej niż co piąty Polak je te produkty wystarczająco często.
{loadposition adsense2}
Szczególnie niepokojące jest to, że najrzadziej są one spożywane przez osoby młode (do 24. roku życia), z których jedynie 13 proc. sięga po nie kilka razy dziennie.
Częstość spożywania warzyw praktycznie nie zależy od miejsca zamieszkania – zarówno mieszkańcy wsi, jak i dużych miast mają podobne przyzwyczajenia. Występują natomiast spore różnice pomiędzy kobietami i mężczyznami.
Wśród kobiet odsetek osób spożywających warzywa i owoce sięga 23 proc., podczas gdy wśród mężczyzn wynosi on jedynie 15 proc.
Duże różnice można zaobserwować także w poszczególnych regionach. Odsetek osób spożywających warzywa i owoce kilka razy dziennie waha się od 15 proc. w województwach zachodnich (dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie) do 22 proc. w północnych (pomorskie i zachodniopomorskie).
Pobierz publikację: Warzywa i owoce w diecie Polaków
—
Źródło: Korespondencja BezpieczneWarzywa.pl, foto: maxifresh.eu.