Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich rozpoczęły się Targi Smaki Regionów – dedykowane producentom i smakoszom regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności.
Lubuskie promowało swoje specjały, które znajdują się na Liście produktów tradycyjnych, bądź zostały docenione w konkursach kulinarnych na szczeblu regionalnym. Dużym zainteresowaniem cieszyły się miody, piwa, sery kozie, wędliny dostarczane na stoisko prosto z wędzarni oraz naturalne soki.
W XV edycji konkursu nominowane zostały 72 produkty z 15 regionów. Przyznanych zostało 46 „Pereł”. Do województwa lubuskiego powędrowały aż cztery ogólnopolskie nagrody:
1. Wojnowski leszcz i sandacz na kwaśno – PPH „Fisch-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza,
2. Miód akacjowy – Rodzinna Pasieka Ignacy Żegleń,
3. Naturalnie mętny sok tłoczony – Gospodarstwo rolne Jolanta i Marek Szronowie,
4. Miód pitny Trójniak Pański – Lubuska Pętla Kulturalna, Adam Mocny.
W XV edycji konkursu na najlepszą regionalną potrawę nominowanych zostało 12 potraw z 12 regionów. Jury wyróżniło „Perłą” 10 z nich. W tej kategorii również nagroda powędrowała do naszego województwa. „Perłę” za pierś gęsią macerowaną w białym winie zapiekaną w liściach winnych z jabłkiem imbirowym otrzymali Kinga i Robert Koziarscy z Winnicy „Kinga”.
Ponadto prestiżową nagrodę „Klucz do polskiej spiżarni” przyznawaną dla osób, instytucji, organizacji, które poprzez swoje działania wspierają kulinarne dziedzictwo, promują produkty regionalne, lokalne i tradycyjne oraz budują ich rynek, otrzymała Grażyna Dereń – od najmłodszych lat związana z polską wsią.
—
Inf. prasowa, fot. lubuskie.pl